Trage adoptiekosten Bitcoin-gebruikers $500M aan transactiekosten

Volledige batching en SegWit adoptie in het hele Bitcoin-netwerk zou gebruikers sinds 2017 ongeveer $500M aan kosten hebben bespaard.
De totale Bitcoin-transactiekosten naderen de grens van $2B.
Meer uitwisselingen en portemonnees die gebruik maken van batching en SegWit zouden kunnen leiden tot lagere kosten voor gebruikers en minder opstoppingen van mempools.

Het gespreide tempo van de adoptie met transactiebatching en protocolupgrades zoals segregated witness (SegWit) heeft naar verluidt Bitcoin-gebruikers (BTC) sinds 2017 een half miljard dollar aan extra kosten gekost.

De Bitcoin-kosten stijgen vaak tijdens periodes van hoge netwerkactiviteit. Omdat de mempool wordt overspoeld met lopende transacties, geven mijnwerkers vaak de voorkeur aan de transacties met hogere tarieven.

Tijdens de laatste halveringstijd bereikten de BTC-kosten hun hoogste niveau sinds de zomer van 2019. De piek in de netwerkactiviteit die het evenement omringde, kwam te midden van een verhoogde Bitcoin-koop in de hoop op een nieuwe prijsstijging na de halvering.

Een wandeling door de geschiedenis

In een typische „Bob to Alice“ Bitcoin-transactie stuurt Bob 1 BTC naar Alice met de betaling die twee uitgangen heeft: een voor de bestemming, de andere voor een „wijzigingsuitgang“.

In de oorspronkelijke Bitcoin-clientsoftware, gepubliceerd in 2009, betekende de vereiste van 65 bytes voor publieke-sleutel identificatie dat een transactie met één ingang en twee uitgangen een grootte van 258 bytes had.

In 2012 stelde Bitcoin-ontwikkelaar Pieter Wuille een protocolwijziging voor waarbij publieke sleutels werden gecomprimeerd. De vervolgens bijgewerkte kernsoftware had een gereduceerde transactiegrootte van 226 bytes. Toen Bitcoin populairder werd en er uitwisselingsplatforms ontstonden, werd het noodzakelijk om meerdere transacties uit te voeren.

Zo ontstond het idee van gegroepeerde transacties die meerdere uitgangen samenvoegen tot een enkele betaling. Door het combineren van gecomprimeerde publieke sleutels en batching, was voor elke extra transactie een extra 34 bytes nodig in plaats van de oorspronkelijke 226 bytes.

Aangezien de Bitcoin-kosten worden berekend in satoshi per bytes, bedraagt een batched payment met tien uitgangen ongeveer 75% besparing op de kosten. In de begindagen van Bitcoin Profit werden transacties naar I.P. adressen gestuurd tot de introductie van de Pay to Public Key Hash (P2PKH) leidde tot het ontstaan van BTC-adressen.

Vandaag de dag worden ze legacyadressen genoemd en beginnen ze met een „1“.

Pay to Script Hash (P2SH) werd al snel een gewenste functie die gebruikers in staat stelde om programmeerbare transacties uit te voeren. Deze periode in de Bitcoin-ontwikkeling leidde tot het ontstaan van adressen die beginnen met een „3.“.

Toen kwam het idee van SegWit in 2015, een protocol-upgrade die minder blokruimte nodig zou hebben. Dat betekende op zijn beurt een verlaging van de transactiekosten. SegWit ging in 2017 live en leidde tot de opkomst van „bc1“-adressen, ook wel „bech32“-adressen genoemd.

De kosten van Slow SegWit en Batching Adoptie voor Bitcoin-gebruikers

Volgens een juli-rapport van Bitcoin-consultancybedrijf Veriphi kostte het trage tempo van de batching en de adoptie van SegWit door beurzen en portemonnees in het bijzonder de BTC-gebruikers een extra $500M aan transactiekosten. In augustus 2019 meldde BeInCrypto dat Bitcoin de grens van 1 miljard dollar naderde in termen van totale transactiekosten.

In het jaar dat volgde, lagen de totale Bitcoin-transactiekosten bijna boven de $2 miljard. Cijfers van Veriphi tonen aan dat van de $1,95 miljard aan kosten die sinds 2012 zijn betaald, de totale adoptie van batches in het hele Bitcoin-netwerk bijna 10% aan kosten zou hebben bespaard.

Dat komt neer op een duizelingwekkende $195,4 miljoen tegen de huidige BTC-marktprijs. De Amerikaanse crypto-uitwisselingsgigant Coinbase heeft de batching pas in maart 2020 op zijn platform uitgerold. Door de eigen toelating van het bedrijf, zou de introductie van batches zijn klanten ongeveer 50% aan kosten besparen.

Volgens onderzoek van de oprichter van Coin Metrics Nic Carter in 2018 was batching slechts goed voor 12% van de transacties die tussen november 2017 en mei 2018 op het netwerk werden geregistreerd. Eind 2017 bedroegen de BTC-kosten gemiddeld 20 dollar, soms zelfs 50 dollar.

Op dezelfde manier (geen woordspeling bedoeld), zou volledige SegWit adoptie over het hele netwerk sinds eind augustus 2017 ook ongeveer 190 GB aan blokruimte hebben bespaard. In termen van mijnwerkersvergoedingen zouden Bitcoin-gebruikers bijna 37.000 BTC minder hebben betaald, wat neerkomt op ongeveer $340 miljoen.

Met meer portemonnees en uitwisselingen in de richting van SegWit adoptie en transactiebatching, kan de congestie van mempools voor Bitcoin tot het verleden gaan behoren. Het volgende decennium van het gebruik van de alfacrypto zou wel eens kunnen leiden tot nog efficiëntere transactiekosten.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.